Omvang en geografie

Categories: Hindoeisme FAQ

Het hindoeïsme is de grootste religie in Azië en de op twee na grootste ter wereld wat betreft aantal volgelingen. Er bestaan verschillende bronnen voor cijfers over de hindoe-populatie [1]. De consensus is dat de huidige wereldwijde hindoe-populatie moet worden geschat op ongeveer 885 miljoen mensen.

Clip_3

Het hindoeïsme heeft nauwe banden met India en Nepal, maar zijn invloed is duidelijk voelbaar in heel Azië tot aan landen als Sri Lanka, Bangladesh, Pakistan, Indonesië, Singapore, Bhutan, Indonesië, enz. Ongeveer één miljoen volgelingen zijn gevestigd in het Verenigd Koninkrijk. Deze hindoes stammen veelal af van hindoe-immigranten. Tegenwoordig heeft het hindoeïsme door immigratie alle uithoeken van de wereld bereikt, zoals Fiji, Mauritius, het Caraïbisch gebied, Amerika en Zuid- en Oost-Afrika.


[1] Volgens de Central Intelligence Agency (CIA) bedraagt het percentage hindoes wereldwijd 13,26% op de totale wereldbevolking van 6.677.563.921 mensen (juli 2008). In 2005 schatte de Encyclopaedia Brittanica het percentage hindoes wereldwijd op 13,33% van de wereldbevolking . Volgens het magazine Foreign Policy, dat wordt gepubliceerd door de Carnegie Endowment for International Peace, bestaat de wereldwijde hindoepopulatie uit 870 miljoen mensen (mei 2007) met een jaarlijkse groei van ongeveer 1,52%.