Vedische geschriften

Categories: Hindoeisme FAQ

sruti_smriti

Het hindoeïsme heeft niet één heilig geschrift maar vele. Onder deze vele geschriften bevinden zich de veda’s en hun supplementen, die soms collectief worden aangeduid als de ‘vedische geschriften’ en die in het Sanskriet zijn opgeschreven. Er zijn twee hoofdcategorieën:

 • shruti (letterlijk: ‘Dat wat gehoord is’) is canoniek en bestaat uit de geopenbaarde en onbetwistbare waarheid die als eeuwig wordt beschouwd. Shruti verwijst hoofdzakelijk naar de veda’s zelf.
 • smriti (letterlijk: ‘Dat wat herinnerd is’) is supplementair en kan met de tijd veranderen. Deze teksten zijn alleen gezaghebbend in de mate waarin ze zich voegen naar de fundamentele shruti.

Over de relatieve geldigheid en het belang van beide categorieën zijn de meningen verdeeld. Sommige hindoes benadrukken het fundamentele belang van de shruti, terwijl anderen van mening zijn dat de smriti-teksten tegenwoordig belangrijker zijn, omdat ze waarheden toegankelijker maken.

Shruti

De shruti-teksten worden over het algemeen als belangrijker beschouwd, maar ze zijn filosofisch en moeilijk te begrijpen. De veda’s worden onderverdeeld in vier delen:

 1. De Rig Veda is de belangrijkste en oudste tekst en bestaat uit tien boeken met in totaal 1.028 hymnen die verschillende goden verheerlijken. Het bevat ook de beroemde Gayatri mantra en het Purusha Sukta-gebed (gebed aan de Allerhoogste Persoon).
 2. De Yajur Veda is een handboek voor priesters bij het uitvoeren van yajña’s of offers.
 3. De Sama Veda bestaat uit liederen en melodieën die tijdens erediensten en uitvoeringen van yajnas worden gezongen.
 4. De Atharva Veda bevat hymnen, mantra’s en incantaties, die meer van toepassing zijn buiten de yajnas.

In deze vier geschriften zijn er vier typen composities of onderverdelingen:

 • De samhita’s zijn letterlijk ‘verzamelingen’, in dit geval van hymnen en mantra’s.
 • De brahmana’s zijn handleidingen in proza voor priesters voor rituelen en gebeden. Deze teksten geven uitleg bij de samhita’s.
 • De aranyaka’s zijn letterlijk ‘woudboeken’ voor kluizenaars en heiligen. Dit zijn filosofische verhandelingen.
 • De upanishads zijn filosofische werken die ook ‘vedanta’ worden genoemd, het einde of conclusie van de veda’s.

Smriti

De smriti geeft veelal door verhalen uitleg bij de shruti. Binnen de smriti zijn er vier subcategorieën:

 1. De itihasa’s bevatten ‘histories’ en grote epen, zoals het Mahabharata (110.000 verzen) en het Ramayana (24.000 verzen), beide de populairste teksten onder de hindoes. Het Mahabharata bevat de Bhagavad-gita (700 verzen), een filosofische smriti-tekst en het meest gelezen boek onder de hindoes. (Het is te vergelijken met wat de bijbel is voor christenen en de koran voor moslims.)
 2. De purana’s bevatten achttien maha (grote) purana’s en veel upa (aanvullende) purana’s. De Bhagavata Purana is het populairst.
 3. De dharma-shastra’s zijn ‘wetboeken’, waaronder de beroemde Manu-smriti en de Vishnu-smriti.
 4. De sutra’s zijn boeken met aforismen of beknopte wijsheden en bevatten de Shrauta-sutra, Shulba-sutra, Grihya-sutra, Vedanta-sutra enz.

Teksten en commentaren van grote theologen of acharya’s worden ook als vedische geschriften beschouwd.